aveve

Aveve Agrarisch Centrum

Kris Vermeulen

Eindhout (Laakdal)

Groenbemesters

Een groenbemesting heeft een gunstige invloed op de structuur van de grond. Groenbemesters beletten erosie van de grond bij sterke regenval.
Ze houden het onkruid tegen, maken de bodem doorlaatbaar en verhinderen het toeslaan van de grond. Natuurlijk zorgen ze voor bemesting en brengen ze ook stikstof in de grond.
De wortels zorgen voor goede bodemverluchting en halen voedingsstoffen uit de diepere bodemlagen naar de oppervlakte. Groenbemesters worden vooral als stoppelgewas gebruikt, maar worden ook steeds vaker in het voorjaar ingezet als lok gewas om schadelijke aaltjes (o.a. bietencyste aaltjes) te bestrijden.

SOORTEN

Phacelia

Voordeel van deze groep is dat ze tot andere families behoren dan de groenten en totaal geen problemen stellen bij vruchtwisseling. Phacelia is wel zeer vorstgevoelig: bij een temperatuur van -5° aan de grond zakken de stengels ineen en bedekken de bodem. Indien de vorst uitblijft en de plant zaad gaat vormen, is het beter een keer te maaien om het volgende seizoen zeker geen problemen met ongewenste Phacelia plantjes te hebben. De wortels van Phacelia scheiden een stof af die de ontwikkeling van aaltjes in enige mate remt.

 • Zaaitijdstip: maart tot 20 augustus.
 • Zaaidiepte: 1 tot 2cm.
 • Groeisnelheid: snel.
 • Lengte van het gewas: 45cm

Gele mosterd

Gele mosterd behoort evenals bladrammenas tot de kruisbloemigen.

Italiaans raaigras

Italiaans raaigras staat bekend als uitstekende gras groenbemester, omwille van zijn snelle ontwikkeling, goede bodembedekking en hoge productie. Italiaans raaigras kan op vrijwel alle grondsoorten worden geteeld, al geeft het de voorkeur aan goed vochthoudende grond. Raaigras zorgt van alle groenbemesters voor de grootste toevoer van humus dankzij de grote ondergrondse massa die in vergelijking met groene bladmassa meer effectieve organische stof toebrengt. De smakelijkheid voor het vee van een vroege voorjaarssnede is bijzonder goed.

Mergkool

Mergkool brengt bij zaai tijdens de tweede helft van juli meer op dan bladkool en stoppelknol.
Bij vroege zaai kunnen sommige rassen tamelijk grove stengels vormen

Lupinen

Lupinen zijn vlinderbloemigen, die heel lang geleden gekweekt werden als voeder voor het vee. Lupinen zijn mooie planten, met mooie bloemen die massaal bezocht worden door vlinders, bijtjes en zo meer. Lupinen worden gezaaid als groenbemester omdat ze stikstof binden, met hun wortelgestel de aarde los maken en zo veel biomassa produceren.

Bladrammenas

Bladrammenas is een weinig knolvormende vorm van rammenas en is geschikt voor alle grondsoorten. Bladrammenas is, vergeleken met gele mosterd, minder gevoelig voor nachtvorst. Daardoor kan het nog vrij lang doorgroeien en ook bij latere zaai nog voldoende gewas vormen. Wanneer de vorst intreedt vriest ook bladrammenas dood. Bladrammenas presteert vooral goed als stikstof vang gewas, als leverancier van organische stof en als bestrijder van het bietencysten aaltje.

Rode klaver

Witte klaver

Knolrapen

Bladrapen

Demo
  • Eindhout Laakdal

   Trichelhoek 18/1, 2430 Laakdal

   014 86.73.99
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Ma - Vr: 9u00 - 12u00 & 13u00 - 18u00
   Za: 9u00 - 12u00 & 13u00 - 17u00
   Zon- en feestdagen gesloten